Pięć zalet gotowania na parze – podstawy

Cóż, jeśli masz w domu podwójny kocioł lub wolną kuchenkę. Zdobyłem je przez wiele lat gotowania. A jeśli nie są?

Te jednostki też nie zawsze miałem w kuchni. Znając podstawową zasadę fizyki procesu, możesz być sprytny i samodzielnie wykonać urządzenie do gotowania potraw tą metodą.

Podstawowe zasady:

  • Dolna część konstrukcji to pojemnik z wodą, która pod wpływem wysokiej temperatury wrze.
  • Nad wodą, na wysokości ok. 3-5 cm, umieszczony jest ruszt z otworami, który przepuszcza najmniejsze cząstki. Na ruszcie kładzie się jedzenie. Średnica rusztu musi być większa od średnicy pojemnika, jeśli ruszt jest umieszczony na górze, a mniejsza od średnicy, jeśli ruszt jest umieszczony wewnątrz.
  • Woda zamienia się w parę i unosi się do góry. Cząsteczki wody w stanie pary otaczają produkt i wnikają do środka.
  • Konstrukcja zamykana jest pokrywką, która zapobiega spadkowi temperatury wewnątrz kubatury i parowaniu wody. Jeśli garnek nie jest zamknięty pokrywką lub jest zamknięty luźno, efekt kąpieli nie zostanie osiągnięty. Górna warstwa żywności nie zawija się, a jedzenie będzie się nierównomiernie gotować. Nie oznacza to jednak, że system nie działa bez pokrywki, a jedynie wydłuża czas gotowania.

Dla wizualizacji narysowałem schemat – wszystko opisane na schemacie wygląda tak:

A teraz przechodzę do opcji prostych osprzętów, które zastąpią paletę otworami.

Muszę od razu powiedzieć, że parowary to świetne rozwiązanie. Którekolwiek z wymienionych poniżej urządzeń stoi na garnku, patelni lub tacy, w której zagotuje się woda. Musi mieć większą lub równą średnicę. Ogólnie jakoś naprawiony.

Część palet znalazłam w sklepie, część w domu. Mam nadzieję, że możesz skorzystać z jednego z nich.

Cóż, jeśli nie znajdziesz żadnego z nich, ostatnia metoda zdecydowanie powinna działać.🙂.

Włóż do rondla

Sklepy sprzedają patelnie ze specjalnymi wkładkami z otworami. Nadają się pod względem średnicy do garnków tego samego producenta do gotowania na parze.

Nie musisz kupować zestawu. Używam wkładu do garnka z innego zestawu.

Solidna rzecz, w sklepie kosztuje cenę dobrej kadzi z pokrywką. Wygodny, trwały, świetnie nadaje się do gotowania warzyw.

Innym rodzajem wkładki sprzedawanej w sklepach jest wkładka kratowa.

Wygląda jak patelnia z szybkowaru. W zestawie znajdują się nóżki, za pomocą których można go zamontować na patelni lub innym pojemniku o mniejszej średnicy.

Sprzedawane w niedrogim sklepie z przydatnymi drobiazgami. To jest styczeń 2020 r. Produkt przyzwoity, tani i zajmujący niewiele miejsca, co jest prawdą w większości kuchni.

Wkładka płatkowa

Składa się z perforowanego dna i przymocowanych do niego ruchomych segmentów płatków.

Segmenty można ustawić w taki sposób, aby zmieniał się kąt nachylenia płatków oraz średnica palety. Oznacza to, że wkładka dostosowuje się do pojemników o różnych średnicach. Znalazłem chyba najtańszą wersję: za jedyne 109 zł. W asortymencie sklepu były dwa rodzaje różnych średnic.

Nie używałem tego cudownego produktu. Ale w rękach ten produkt jest dość delikatny, płatki łatwo „chodzą”. I nadal trzeba to jakoś umyć.

Zdjęcie pokazuje, że siatka powinna poradzić sobie z funkcją i wygodnie jest ją przechowywać ze względu na niewielkie rozmiary, ponieważ się składa. Myślę, że jako opcja tymczasowa – doskonałe niedrogie rozwiązanie.

Metalowy durszlak lub sito

W zależności od „perforacji” służy do składania makaronu, przesiewania mąki, mycia różnych produktów pod bieżącą wodą.

Sito służy również do przygotowania potraw z przedrostkiem „frytki”. Istnieją pojemniki o różnym rozstawie otworów. Im większy skok, tym większe cząsteczki zostaną uwięzione i tym łatwiej jest umyć kosz. Takie przybory sprzedawane są w sklepach ze sprzętem od 119 rubli. Doskonale przepuszcza parę.

Jeśli nie masz tego jeszcze w domu, to w sklepie możesz znaleźć durszlak za niewielkie pieniądze. Wybór jest duży – różne średnice, z dwoma lub jednym uchwytem.

Ten kosz też mam w swoim arsenale przedmiotów kuchennych. Jest dość łatwy w użyciu w połączeniu ze zwykłą patelnią.

Pomysły na domowy parowiec

A teraz przejdźmy do „urządzeń improwizowanych”. Innymi słowy dobieram i dopasowuję wszystko, co nadaje się na metalowy grill.

Przejrzałem wszystkie przybory kuchenne w domu i oto opcje, które przyszły mi do głowy:

  • Ruszt grillowy: można go wyjąć z kuchenki mikrofalowej, z blachy piekarnika lub do grillowania na otwartym ogniu. Te grille są wykonane z metalu, który może być używany do jedzenia i nie rdzewieją.
  • Część metalowego stojaka na owoce lub chleb.
  • Knedle metalowe

Każdy z tych przedmiotów jest umieszczany na patelni lub patelni i przykrywany pokrywką.
Tylko wszystkie będą miały jedną istotną wadę – zbyt duże dziury. Każde danie, na przykład kotlety, musi być wystarczająco duże, aby nie wpadły do ​​otworów.

Oto jak możesz rozwiązać ten problem, jeśli jesteś mądry.

Jednostkę robię z patelni z pokrywką i knedlami: pasuje idealnie na średnicę.

Z papieru do pieczenia wycinam okrąg zgodnie z rozmiarem pierogów.

I robię dziury dziurkaczem. Dla wygody wykonuję kilka fałd papieru metodą płatka śniegu. I dziurkacz, dopóki nie będę zadowolony z liczby dziur.

Następnie wlewam wodę na patelnię, podgrzewam, kładę produkt na papierze.

Domowy podwójny bojler przykrywam pokrywką i czekam, aż ugotuję się moje pyszne i zdrowe dietetyczne jedzenie.

Zamiast papieru można użyć folii spożywczej, ale nieco trudniej jest zrobić w niej dziury.

Oto zastosowanie tej samej metody z rusztem grillowym. Jak widać, jeśli chcesz, możesz skorzystać z najbardziej nieoczekiwanych rozwiązań. Ale nie przesadzaj.

Czego NIE używać jako kraty:

Produkty Możliwy negatywny efekt
Produkty z tworzyw sztucznych, które nie są odporne na ciepło i etykiety na żywność Uwaga! Plastik nieprzeznaczony do jedzenia i podgrzewany do 100 stopni może uwalniać toksyczne substancje.
Zwykła gaza. Czasami w Internecie są wskazówki dotyczące nawijania gazy na patelnię Osobiście nie uciekałbym się do tej metody, ponieważ:
– gaza zawsze będzie zwisać,
– może się poluzować,
– jednorazowo: można ją później wyrzucić – istnieje
duże prawdopodobieństwo poparzenia parą.
Urządzenia wykonane z dowolnych materiałów, które nie wytrzymują obróbki cieplnej w temperaturze 100 stopni. Lub wykonane z materiałów nieprzeznaczonych do żywności. Fantazja i inżynieria są świetne, ale lepiej nie ryzykować z wszelkiego rodzaju malowanymi, klejonymi, drewnianymi, kartonowymi przedmiotami. Mogą być uwalniane substancje toksyczne.

zwykły rondel

Nie myśl, że oszukałem Cię wszystkimi poprzednimi opcjami krat. To po prostu pokazało mi, jak być kreatywnym. 🙂.
Jako opcję proponuję zrobić saunę spożywczą z patelni bez rusztu. Wystarczy położyć warstwę produktu na dnie patelni – na przykład pierwszą warstwę kotletów, warzyw, całych ziemniaków. A na górze klopsiki, ryby.
Dolną warstwę produktu napełniam wodą częściowo, nie do końca, gdzieś na 2-3 centymetry. Woda na dole wrze, a para unosi się na górę i tworzy efekt kąpieli niezbędnej do gotowania.

Pierwsza warstwa produktu powinna być jak najbardziej równa. Jest jedno „Ale” – okaże się gotowane. I musisz upewnić się, że na dnie pojemnika zawsze pozostało trochę wody.

Po raz kolejny przekonałem się, że jeśli naprawdę trzeba gotować zdrową żywność, to brak drogiego sprzętu nie jest problemem. A teraz wiesz dokładnie, jak gotować na parze bez podwójnego kotła.

Mam nadzieję, że moja recenzja pomoże Ci wybrać rozwiązanie do gotowania klopsików, warzyw czy ryb.